Director: Silviu POPESCUMarti, 19 noiembrie 2013
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
carrefour  
Local  
Sport  
National  
Actualitate  
Horoscop  
Social  
IT & C  
Retete  
Finante Publice  
Bancuri  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfStatele membre sunt libere să organizeze serviciile sociale în modul în care consideră cel mai adecvat

În data de 13 noiembrie 2013, Asociația Europeană a Furnizorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilități a prezentat o primă evaluare a impactului noii directive privind achizițiile publice cu privire la serviciile sociale. Noua directivă va fi publicată în luna decembrie. 

EASPD, Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilități, au organizat la Parlamentul European în data de 13 noiembrie, un eveniment în care a fost prezentată Noua Directivă privind Achizițiile Publice cu privire la serviciile sociale. La eveniment au participat reprezentanți ai
Comisie Europene, reprezentanți ai societății civile la nivel european, autorități publice și furnizorii de servicii sociale.

Un nou prag minim de aplicare Noua directivă, conform reprezentanților Comisiei Europene, recunoaște specificitatea serviciilor sociale. Pornind de la această recunoaștere, conform noii directive, statele membre vor avea o mare libertate de acțiune în ce privește organizarea și finanțarea acestora. Statele vor fi libere să presteze ele însele serviciile sociale sau să organizeze furnizarea acestora într-un mod care nu implică achiziții publice.

De asemenea, un alt aspect important este faptul că pragul minim de la care este aplicabilă Noua Directivă va fi stabilit la suma de 750.000 lei, astfel încât contractele cu o valoare sub pragul menționat nu vor mai face subiectul achizițiilor publice.
În ceea ce privește calitatea serviciilor, Directiva face trimitere la Cadrul European de Calitate pe baza voluntară al Comitetului pentru protecție socială (European Voluntary Quality Framework), care a
fost elaborat în strânsă cooperare cu societatea civila din UE.

De asemenea, criteriul costurilor se înlocuiește cu cel mai bun raport calitate-preț, iar implicarea utilizatorilor va fi parte a acestui raport. Aspecte nerezolvate există, însă, unele aspecte ale noi directive care au ramas nesoluționate. Astfel, articolul 76, care stabilește principiile de atribuire a contractelor, nu obligă statele membre să ia în considerare calitatea și criteriile de durabilitate a serviciilor contractate. Acest lucru lasă, implicit, deschisă posibilitatea ca autoritățile publice să acorde servicii sociale numai pe bază de cost.

De asemenea, articolul 76a , privind contractele rezervate pentru organizațiile non-profit, dă o definiție foarte vagă a acestor organizații și stabilește la 3 ani durata maximă pentru care pot fi încheiate contractele, principiu care vine împotriva principiului continuității serviciilor sociale.

Comisia s-a angajat să publice în curând o serie de linii directoare actualizate pentru implementarea noii directive, care ar ajuta statele membre să clarifice unele dintre aceste ambiguități.
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics