Director: Silviu POPESCUVineri, 21 aprilie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
National  
Sănătate  
Actualitate  
IT & C  
Retete  

Sondaj  Astăzi este Izvorul TămăduiriiIzvorul Tămăduirii, această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe, are o istorie veche de peste 1.500 de ani, avîndu-și originea în perioada domniei împăratului bizantin - Leon cel Mare, elvavios și binecredincios. Pe când încă nu era pe tronul Bizanțului, Leon a întâlnit un orb, pe care l-a luat de mînă spre a-l călăuzi. Acest bătrân, însă, era un om luminat de Dumnezeu și neîncetat predica creștinilor că, în pădurile imperiale, sunt izvoare și lacuri ce sunt ocrotite de Maica Domnului, apărătoarea sihaștilor din acele locuri. Tradiția spune că cei doi, afundați în discuțiile lor teologice, despre marele praznic al Învierii Domnului, s-au rătăcit în acele sălbatice împrejurimi împădurite. Bătrânul i-a cerut lui Leon apă de băut, dar negăsind, s-a întristat. Atunci, un glas de sus i-a spus: „Nu este nevoie să te ostenești Leon, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone împărate, mai adânc în pădurea acesta! și luînd cu mîinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi udă cu ea ochii cei nevăzători și se va cunoaște de îndată cine sunt Eu“. Minunea s-a petrecut în clipa în care tânărul a făcut întocmai cum i s-a revelat de sus, și a descoperit într-o poiană un izvor miraculos cu „apă dumnezeiască“. După ce și-au potolit setea, Leon i-a atins cu apă ochii orbului, care și-a recăpătat lumina. „Maica Domnului, ești aici! Te-am găsit!“, a strigat bătrânul cu lacrimi în ochi. Copleșit de minune, Leon a căzut în genunchi și a rostit: „Am văzut lumina cea adevărată, pe Maica Preacuratăî...ș Aici este Izvorul Tămăduiriiî...ș fântâna dătătoare de sănătate“. Bătrânul înțelept i-a prezis lui Leon că, nu după multă vreme, va ajunge împărat. Prima grijă a noului împărat a fost să ridice o biserică în cinstea Maicii Domnului, lângă izvorul dătător de tămăduiri, cu apă miraculoasă. Minunile n-au încetat să se petreacă, în acel dumnezeiesc loc. Împăratul Iustinian, al Bizanțului, s-a vindecat și el de suferință, la acel izvor, fapt pentru care a ridicat, în secolul VI, o biserică impunătoare pe locul celei vechi, care va fi refăcută și înzestrată cu odoare de preț de către succesorii săi: Vasile Macedoneanul și fiul acestuia, Leon cel Înțelept.

În Vinerea de după Paște, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, este un frumos obicei la creștini să se sfințească apa, apoi, cu aceasta se stropesc întâi casele, fântânile, troițele, precum și creștinii, în amintirea evenimentului petrecut în urmă cu peste 1500 de ani la Constantinopol, când acel orb a primit, de la Maica Domnului, tămăduire prin intermediul apei sfințite.

 

sarbatoare (de Cacoveanulgica - 21/04/2017 17:30)
Si la Cacova , la Schitul Jgheaburi !
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics