Director: Silviu POPESCUVineri, 9 noiembrie 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  

Sondaj  Pavilionul de băi din Govora, o bijuterie arhitecturală ce a ajuns o ruinăOdinioară emblemă a orașului Băile Govora și un etalon al luxului din bazele de tratament balnear din Europa, pavilionul de băi din mijlocul stațiunii vâlcene a ajuns în prezent o ruină ce riscă să dispară definitiv, pentru renovarea acestuia fiind nevoie de milioane de euro.

Clădirea a fost scoasă din circuitul turistic în urmă cu 20 de ani, pentru că serviciile oferite aici nu mai corespundeau cerințelor turiștilor, susține conducerea societății care o are acum în patrimoniu, adăugând totodată că de atunci pavilionul este "lăsat pradă unei deteriorări lente".

Stațiunea Băile Govora a fost gândită de la început ca fiind una cochetă, destinată în special oamenilor înstăriți, astfel că tot ce s-a construit acum mai bine de 100 de ani, când s-au pus bazele înființării ei, a fost pentru turistul educat și rafinat din țară și din străinătate, reiese din documente de arhivă. Clădirile vechi poartă amprenta unor arhitecți cunoscuți ca Ernest Doneaud sau Virgina Haret, prima femeie arhitect din România, realizările lor din Govora fiind considerate adevărate bijuterii arhitecturale.

Stabilimentul de băi, o construcție în formă de E realizată în stilul rococo, este o astfel de bijuterie. A fost ridicat între anii 1911 și 1914, după planurile arhitectului român de origine franceză Ernest Doneaud, și pus în funcțiune în 1915, cam în aceeași perioadă cu hotelul Palace, o altă construcție emblematică pentru stațiunea vâlceană.

La data deschiderii, avea 146 de cabine și locuri de baie, dar și aparate de tratament cu electricitate statică, aparate de electroterapie și chiar o instalație "Roentgen", destul de rară în acea perioadă. În doar câțiva ani, medicii balneologi de aici au pus la punct, pe lângă terapiile în tratarea bolilor reumatismale, deja verificate de către doctorul Nicolae Popescu-Zorileanu, întemeietorul stațiunii, și noi proceduri medicale revoluționare pentru afecțiunile căilor respiratorii superioare, Govora devenind, din perioada interbelică, printre cele mai cunoscute și mai căutate stațiuni balneare din Europa.

Declinul bazei de tratament din stațiune a început după 1990, odată cu privatizarea societății care administra vechiul patrimoniu al stațiunii. Numărul tot mai mic de turiști, dar și aparatura deficitară au determinat conducerea firmei, ca prin 1998, să pună lacăt pe ușă. Angajații au fost trimiși în bazele de tratament ce au fost amenajate în hotelurile din localitate, iar căzile de baie și toate instalațiile de tratament au fost vândute la fier vechi.

"Pavilionul nu mai corespundea cerințelor actuale, istoric, el fiind realizat pentru a fi utilizat numai pe perioada de vară, când turistul putea să se deplaseze de la unitățile de cazare la baza de tratament, ori în condițiile actuale, este dificil să îi mai trimiți pe oameni în afara hotelului pentru tratament. De aceea bazele de tratament au fost mutate în interiorul unităților de cazare, iar funcțiunile stabilimentului de băi au fost preluate de către acestea", a declarat directorul firmei care are în administrare pavilionul, Mihai Handolescu.

Imaginea pe care o oferă în prezent acest edificiu în care, în urmă cu doar trei decenii, sute de turiști se tratau zilnic de reumatism sau astm, este dezolantă. De când s-a închis, construcția s-a degradat continuu - tencuiala a căzut, nu mai are uși și ferestre, iar acoperișul, unul deosebit datorită elementelor de arhitectură ce amintesc de templele budiste, e aproape să se prăbușească.

Handolescu spune că imobilul nu a fost propus pentru conservare pentru că baza de tratament, așa cum a fost ea concepută acum mai bine de 100 de ani, nu va mai fi deschisă niciodată.

"Nu e vorba de rea credință sau că nu vrem să refacem această clădire, ci e vorba de bani și de recuperarea acestor bani. Avem o proiect, unul complex, de transformare a acestei clădiri într-o unitate modernă, cu 120 de locuri de cazare, restaurant, parcare etc, dar e nevoie de 6 milioane de euro și până nu găsim surse pentru finanțarea lui nu ne putem apuca de nimic", a adăugat acesta.

Pavilionul de băi din stațiunea Băile Govora se află amplasat chiar în mijlocul parcului central din localitate. Atât parcul cât și celelalte clădiri simbol ale stațiunii - cazinoul și hotelul Palace - au fost reabilitate recent pe fonduri europene sau cu ajutor din partea statului. A mai rămas stabilimentul de băi, o clădire fantomă acum, care amintește mai ales de decăderea turismului balnear în România.

Agerpres

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics