Director: Silviu POPESCUJoi, 23 mai 2019
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
International  
National  

Sondaj

 România - invitat de onoare al Târgului de Carte de la VarșoviaÎn perioada 23-26 mai, în capitala poloneză va avea loc cea de-a zecea ediție a Târgului Internațional de Carte de la Varșovia. România va fi țara invitată a Târgului, punând în valoare prin acest statut important celebrarea a o sută de ani de relații diplomatice între România și Polonia (1919-2019), precum și calitatea de țară deținătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Institutul Cultural Român de la Varșovia a organizat împreună cu Ambasada României un stand deschis, de peste o sută de metri pătrați, cu o parte dedicată întâlnirilor și atelierelor și alta prezentării și vânzării de carte. Programul foarte bogat și variat oferit publicului polonez pe toată durata Târgului a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Ultimii ani au însemnat un număr impresionant de traduceri din literatura română, cărora li s-au adăugat volume de eseuri, reportaje și texte istorice ale unor autori polonezi. Edituri din Polonia au lansat serii speciale de autori români, iar grupul mic, dar deosebit de activ și pasionat al traducătorilor polonezi de literatură română lucrează intens și dăruiește publicului adevărate bijuterii literare. Răsplătiți cu nominalizări și premii dintre cele mai importante, printre ele Premiul Literar al Europei Centrale "Angelus" și Premiul "Poetul European al Libertății", scriitorii români vor fi prezenți la Varșovia pentru a se întâlni cu publicul polonez.

Programul special pregătit va fi realizat pe parcursul celor patru zile de târg la standul României, în săli din spațiul Târgului, dar și în afara lui, și va cuprinde: întâlniri cu scriitori români, dezbateri despre literatura română, lansări de carte, ateliere, proiecții de filme, expoziții și un recital de muzică clasică.

Scriitorii români care se vor întâlni cu publicul varșovian vor fi: Varujan Vosganian, laureat al Premiului Literar al Europei Centrale "Angelus" 2016 pentru Cartea șoaptelor, Adrian Cioroianu, autorul volumului Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, apărut anul trecut în Polonia, și Cristian Teodorescu, nominalizat în 2016 la Premiul "Angelus" pentru volumul Medgidia, orașul de apoi.

În data de 26 mai, cei mai importanți și activi redactori și editori polonezi vor participa la o dezbatere cu public dedicată literaturii române și traducerilor apărute în Polonia, în dorința de a-i stimula pe editorii polonezi să descopere și să publice în continuare cât mai mulți autori români.

Târgul de la Varșovia va prilejui și premierele poloneze ale unor noi cărți românești: Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu și Octavian Mardale, și Cea mai frumoasă poveste, vol. al II-lea - Nu putem evada din istoria noastră, de Adrian Cioroianu. În data de 24 mai, standul României va fi gazda unei importante dezbateri consacrate lui Eugen Ionescu și primului jurnal, Prezent Trecut, Trecut Prezent, publicat recent în limba polonă, cu participarea lui Adam Michnik, reactorul-șef al cotidianului "Gazeta Wyborcza", și a teatrologului Janusz Majcherek. Cei mici vor putea participa la ateliere muzical-creative despre România și basmele tradiționale românești și vor putea viziona celebrele desene animate "Mihaela" și "Bălănel și Miaunel".

Pe perioada Târgului, vizitatorii pot admira trei expoziții românești: "Benzi desenate din România" (autori: Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Maria Surducan, Anna Jășlia Benczedi, Adrian Barbu, Gabriel Rusu), expusă în ampla secțiune de gen a Târgului dedicată artei și Festivalului benzilor desenate de la Varșovia, "Transilvania prin ochii fotografilor polonezi", conținând fotografii realizate de fotografi polonezi în țara noastră în 2018, și o expoziție de ilustrații de carte pentru copii, realizată împreună cu Clubul Ilustratorilor din România (autori: Zelmira Szabo, Cristiana Radu, Adela Calistru, Alina Marinescu, Anca Smarandache, Andra Badea, Cristinas Crișu, Raluca Burcă, Corina Drăgan, Delia Zahareanu, Emanuela Balint, Gabriela Fabian, Georgiana Chițac, Irina Dobrescu, Iulia Ignat, Margareta Udrescu, Gabriela Soare, Mihaela Paraschivu, Raluca Anghel, Stela Lie, Oana Ispir, Bogdan Topîrceanu). Toate expozițiile vor fi însoțite de materiale de prezentare, printre care un fanzin românesc.

România va fi prezentă și în programul cinematografic al Târgului, cu filmul documentar România neîmblânzită, în regia lui Tom Barton-Humphreys, film prezentat cu sprijinul Auchan România, și cu trilogia noir-policier a regizorului Andrei Crețulescu, cuprinzând filmele de scurtmetraj Bad Penny, Kowalski și Ramona, proiectate într-o secțiune specială dedicată literaturii polițiste.

Duminică, 26 mai, toți iubitorii muzicii clasice vor fi invitați la un recital românesc într-un celebru și fermecător spațiu din capitala poloneză - Palatul de pe Insulă, din Parcul Regal Ɓazienki. Concertul, intitulat "Romania Universalis", va fi susținut de pianistul ștefan Doniga și violonista Diana Jipa.

Tradiționala ospitalitate românească se va face simțită la Varșovia - vizitorii și cumpărătorii care se vor opri la standul românesc vor putea duce cu ei acasă o bucățică de România. Vor fi așteptați cu o mulțime de daruri și materiale tipărite despre literatura română tradusă în limba polonă, despre cultura, în special arta și arhitectura românești, despre gastronomia atât de lăudată, cărți poștale cu fotografii din Colecția Costică Acsinte, puzzle-uri pentru copii, dulciuri și simboluri cu tematică românească. Vizitatorii standului românesc vor avea la dispoziție și materiale de informare turistică despre România, în limba polonă, realizate de Ministerul Turismului din România.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics