Director: Silviu POPESCUMiercuri, 11 ianuarie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
Politic  
Local  
International  
National  
Sănătate  
IT & C  
Retete  

Sondaj  Peșterile scufundate din Apuseni, unice în EuropaAdevărate comori ascunse în adâncurile munților Apuseni au fost descoperite în ultimii ani de tot mai mulți străini. Le prețuiesc și le promovează peste tot pentru că, spun ei, sunt unice în Europa. Este vorba despre peșterile scufundate - multe dintre ele încă neexplorate din Carpații Occidentali. Scafandrii străini vin ani la rând să le admire frumusețea și sălbăticia.

Din 2014, o echipă de scufundători din Finlanda vine an de an în Munții Apuseni. Printre ei se află și Adrian Pereț, un orădean stabilit în țara nordică. El a fost cel care le-a spus finlandezilor despre peșterile scufundate din Carpați.

„Eu, pentru că sunt român, le-am sugerat să venim în Munții Apuseni, mai ales pentru marele avantaj de a găsi multe peșteri neexplorate în zonă, ceea ce este o mare excepție la ora actuală, mai ales în Europa”, afirmă Adrian Pereț, scufundător.

În acest an, românul și-a adus în munții din țara natală patru prieteni finlandezi și un suedez. Sunt cu toții pasionați de scufundări în peșteri și împreună au explorat mai multe astfel de locuri din toată lumea.

„Interesul e crescut pentru explorările din Apuseni, mai ales pentru peșterile de aici. Pentru că pur și simplu nu găsești la ora actuală în Europa peșteri scufundate neexplorate într-o zonă așa de mică”, spune Adrian Pereț, scufundător.

Le-a luat trei zile să ajungă în România. Au trecut cu feribotul până în Estonia și au călătorit doar cu mașinile pentru că explorarea peșterilor presupune echipamente ce ajung să cântărească și 500 de kilograme. Anul acesta, principalul obiectiv al exploratorilor a fost scufundarea în sistemul Coiba Mare-Tăuz.

„Ne-am concentrat pe unele peșteri din zona numită Tăuz. Aveți și un sistem numit Coiba Mare. Avem aici un proiect de trei ani. E un sistem masiv și foarte interesant. E o combinație între peșteri uscate și inundate”, spune Sami Paakkarinen, scufundător din Finlanda.

Ajunși în zona pe care au vrut să o exploreze, scufundătorii și-au dus toate echipamentele în apropierea locului de unde urmau să-și înceapă aventura.

Chiar dacă în zona de scufundare erau adunați mulți bușteni, exploratorii și-au făcut loc printre ei și au coborât în adâncuri.

Lumea din adâncuri s-a lăsat cu greu descoperită, pentru că apa nu era suficient de limpede încât să permită o bună vizibilitate.

„În peșterile de aici găsești o mulțime de provocări când faci scufundări. Dar sunt foarte spectaculoase. Sunt un sistem mare, vast”, spune Sami Paakkarinen, scufundător din Finlanda.

În alte locuri, scufundătorii au traversat cascade subterane cu ajutorul unor scări.

Specialiștii spun că în Munții Apuseni există o varietate foarte mare de peșteri.

„În Munții Apuseni, se știe, e o zona foarte vastă, plină de fenomene carstice. Atât peșteri, cât și exo-carst, adică văi dolinare, câmpuri colapiezuri. E foarte spectaculos”, spune Claudiu Szabo, speolog.

Scufundătorii finlandezi sunt deciși să se întoarcă și în anii următori. În plus, ei vor să promoveze zona Apusenilor și să îndemne cât mai mulți exploratori străini să o viziteze.

„Voi vorbi despre peșterile din România. Voi vorbi despre proiectul pe care îl desfășurăm de trei ani și voi promova zona în același timp”, afirmă Sami Paakkarinen, scufundător din Finlanda.

Sifonul terminal din Coiba Mare este în prezent cea mai adâncă galerie scufundată din România. În 2014, doi scufundători finlandezi au reușit să coboare până la o adâncime de 92 de metri și jumătate.

Sursa: Digi24

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics