Director: Silviu POPESCUJoi, 6 decembrie 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
National  

Sondaj Consiliul Concurenței amendează cu 53 milioane de euro nouă companii de asigurare și UNSARConsiliul Concurenței a sancționat nouă companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246,74 milioane de lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

"În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că Allianz - țiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intențiile acestor societăți de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenței pe piața serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 - noiembrie 2016, deoarece societățile de asigurare nu și-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acționat concertat pe piață, ținând cont de discuțiile de a-și majora tarifele purtare în cadrul asociației", se precizează într-un comunicat Consiliul de Concurență.

Cea mai mare sancțiune a fost aplicată companiilor Allianz - țiriac Asigurări (43,44 milioane de lei), Omniasig Vienna Insurance Group SA (40,53 milioane de lei) și Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA (36,97 milioane de lei). Celelalte sancțiuni sunt: Groupama Asigurări SA (35,38 milioane de lei), Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA (22,04 milioane de lei), Carpatica Asig SA (26,86 milioane de lei), Generali România Asigurare Reasigurare SA (21,45 milioane de lei), Uniqa Asigurări SA (13,57 milioane de lei), Euroins România Asigurare-Reasigurare SA (6,35 milioane de lei) și UNSAR

(160.436 lei).

Potrivit autorității de concurență, în cadrul investigației, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurențială și a furnizat, în cadrul procedurii de clemență, o serie de documente și informații ce au avut o contribuție semnificativă la probarea acesteia și, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii. În cazul societăților Astra și Carpatica, Consiliul Concurenței a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizația de funcționare.

"Asociațiile au un rol important și este legitim ca membrii acestora să se întâlnească și să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la prețuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informații sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenților și favorizează coordonarea comportamentului pe piață, eliminând concurența. Pe o piață concurențială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiții avantajoase, fiecare stabilindu-și în mod independent politica de tarife în funcție de propria strategie și de structura costurilor implicate de desfășurarea activității", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit acestuia, piața asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepționale, de criză, dar între timp a fost implementat noul pachet legislativ și au fost eliminate, în mare parte, disfuncționalitățile care au condus, în anii anteriori, la creșteri accentuate ale prețurilor.

Chirițoiu precizează, însă, că mai sunt necesare unele ajustări, iar Consiliul Concurenței va colabora cu ASF și Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieței pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA.

Autoritatea de concurență a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătățirea funcționării pieței și care, în mare parte, au fost preluate în legislația primară și secundară. Printre acestea se numără introducerea posibilității de compensare directă, luarea în calculul a clasei bonus/malus a istoricului șoferului, nu doar a combinației unice șofer-vehicul, utilizarea tehnologiilor de tip telematics în determinarea primei RCA, asigurarea accesului la cazierul de conducător auto și declararea la emiterea poliței a tuturor șoferilor uzuali ai vehiculului (în vederea evaluării mai precise a riscului de daună).

 

Totodată, Consiliul Concurenței recomandă ca polițele RCA să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni, pentru persoane fizice, și pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, pentru persoanele juridice. Practic, autoritatea propune să nu se mai încheie polițe RCA pentru o lună deoarece sunt destul de multe mașini în circulație, care nu au RCA valabil deoarece proprietarii au încheiat polița pentru o perioadă foarte scurtă - o lună - iar apoi au uitat să o reînnoiască.

De asemenea, autoritatea română de concurență lansează ideea introducerii unei prevederi cu privire la elaborarea de către ASF, împreună cu societățile de asigurare și unitățile de reparații auto reprezentative, sau cu organizațiile profesionale ale acestora, a unui cod de conduită aplicabil în relația dintre societățile de asigurare și unitățile de reparații auto, în vederea evitării prejudiciilor aduse consumatorilor.

 

 

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics