Director: Silviu POPESCUMiercuri, 16 mai 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Politic  
Local  
National  

Sondaj Comisarul European Corina Crețu îi dă dreptate deputatului Cristian Buican privind imaturitatea proiectului autostrăzii Sibiu-PiteștiLuni, 14 mai 2018, președintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților a prezentat o scrisoare extrem de critică adresată Ministerului Transporturilor din partea doamnei Comisar European pentru Politică Regională. În cadrul acestui document, doamna Corina Crețu se declara „extrem de îngrijorată cu privire la planificarea și implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanțate de Fondul de coeziune și de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România” și în privința „situației actuale a investițiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020”. 

Mai mult decât atât, în cadrul aceleiași scrisori oficiale, doamna Comisar European Corina Crețu îi dă dreptate deputatului Cristian Buican în privința imaturității proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești și a posibilității pierderii finanțării europene pentru acest important proiect de infrastructură. Avertismentul doamnei Corina Crețu privind tronsonul de autostradă Sibiu-Pitești este extrem de dur și foarte explicit: „În ceea ce privește pregătirea proiectului, licitația și gestionarea, vă recomand să evitați metodele care au dus la întârzieri de proiect și depășiri de costuri în trecut, cum ar fi începerea procedurilor de licitație înainte ca evaluările impactului asupra mediului (EIM) să fie efectuate. Acesta a fost cazul pentru, Lugoj-Deva, unde trebuie luate măsuri suplimentare și costisitoare în vederea protejării mediului. În pofida acestei experiențe negative și în ciuda avertismentelor clare ale serviciilor Comisiei, CNAIR a optat pentru aceeași abordare în licitația pentru loturile 1 și 5 ale autostrăzii proiectate Sibiu-Pitești, și anume, deschiderea licitației, fără a aștepta rezultatul impactului asupra mediului (EIM), care este obligatoriu. În ceea ce privește asumarea de riscuri, mă tem că s-ar putea pune în pericol atât implementarea armonioasă a proiectului cât și evaluarea acestuia, odată ce acesta este înaintat Comisiei Europene ca fiind un proiect major. În plus, am fost informată recent că CNAIR intenționează să lanseze, de asemenea, licitația pentru lotul 4, fără ca evaluarea impactului asupra mediului să fie finalizată. Prin urmare, vă rog să interveniți și să puneți capăt acestei practici.

Reamintim opiniei publice faptul că atât în toamna anului 2017, cât și în primăvara acestui an, deputatul Cristian Buican a atenționat public factorii responsabili asupra imaturității proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești și asupra pericolului ca acest proiect să fie o „bombă cu ceas”, pierzând astfel finanțarea europeană, ceea ce ar pune în pericol însăși realizarea acestui important proiect.

„Această scrisoare a Comisarului European Corina Crețu este extrem de dură și sper să reprezinte o trezire la realitate a membrilor Guvernului în privința accesării fondurilor europene pentru infrastructura de transport. Doresc să subliniez faptul că doamna Comisar Corina Crețu este membră PSD, deci basmul cu oamenii răi de Bruxelles care nu ne lasă să facem autostrăzi nu se poate aplica în acest caz. Dacă vrem să avem autostrada Sibiu-Pitești în următorii 5-6 ani, reprezentanții PSD din Guvern trebuie să o asculte pe doamna Comisar European, să pună  mâna pe carte, osul la treabă, să lase orgoliile deoparte și să solicite consultanță europeană pentru acest proiect. Dacă însă continuă pe drumul început, înseamnă că cei de la PSD îngroapă definitiv acest proiect extrem de important pentru România” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics