Director: Silviu POPESCUJoi, 6 decembrie 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
National  

Sondaj Muzică și dansuri tradiționale românești, la Istanbul într-un spectacol cuceritorInstitutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează în data de 7 decembrie 2018, de la ora 20.00 un spectacol inedit de dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist "Izvoare dobrogene" din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada". Spectacolul va avea loc la Sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, aparținând Primăriei Atașehir, din partea asiatică a Istanbulului.

Instituție cu tradiție în domeniul educației permanente, Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" are un rol deosebit de important la nivelul întregului județ, atât prin varietatea activității pe care o desfășoară, cât și prin numărul mare de beneficiari, indiferent de vârstă, pregătire și statut social. Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" derulează o serie de activități structurate pe două coordonate, respectiv un program de pregătire și educație și un altul de valorificare și promovare a valorilor identitare.

Începând cu anul 2016, în cadrul centrului își desfășoară activitatea Ansamblul Folcloric Profesionist "Izvoare Dobrogene", al cărui obiectiv principal constă în valorificarea și promovarea diversității folclorului dobrogean, cât și a celui din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Repertoriul coregrafic se îmbină armonios cu cel muzical și cuprinde melodii și jocuri populare din diverse zone etnofolclorice ale țării: Dobrogea, Oaș, Muntenia, Moldova, toate prezentate în costumele specifice. Deși este un ansamblu recent înființat, "Izvoare Dobrogene" a avut privilegiul de a colabora cu nume de marcă ale cântecului popular românesc precum: Elisabeta Turcu Juverdeanu, Petrică Mîțu Stoian, Maria Dragomiroiu, Nineta Popa.

 Ansamblul a fost apaludat și ovaționat frecvent, mai ales prin participări la diverse evenimente și emisiuni tv.

 Primăria Atașehir și Centrul Cultural Mustafa Saffet se află în zona asiatică a Istanbulului și aparține de Municipalitatea Atașehir. Centrul Cultural Mustafa Saffet are mai multe săli de concert, spații expoziționale, săli de proiecție filme etc. Instituția organizează anual festivaluri, concerte și găzduiește expoziții, piese de teatru, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are în dotare o bibliotecă, săli de conferințe și organizează cursuri de dans, teatru, muzică pentru adulți și copii, dar și festivaluri internaționale de la muzică sau teatru, până la dans și film.

 Programul artistic prezentat de Ansamblul Folcloric "Izvoare Dobrogene" din Constanța va cuprinde cântece folclorice tradiționale românești și dansuri tradiționale atât dobrogene, cât și din celelalte zone ale țării.

Evoluția dansatorilor și a muzicienilor deopotrivă, vine să marcheze astfel Centenarul Marii Uniri, aducând laolaltă muzica și costumele populare din toate zonele culturale românești, dar continuă și susținerea circulației valorilor naționale ale culturii române prin promovarea folclorului românesc. Este un prilej optim pentru dezvoltarea de activități specifice în beneficiul culturii, civilizației naționale și imaginii României în lume, dar și pentru consolidarea și amplificarea relațiilor cu comunitățile românești de peste hotare.

 

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics