Director: Silviu POPESCUJoi, 12 octombrie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
National  

Sondaj  Dansul soarealui – Clușarii la Cinema “Geo Saizescu”Cinema “Geo Saizescu” din cartierul Ostroveni prezint joi, 12 octombrie 2017ora 17:00, filmul românesc Dansul soarealui – Clușarii, regia Cornel Gheorghiț„.

Selectat în câteva festivaluri, printre care se numr și prestigiosul Festival des Films du Monde (Montreal),  Dansul Soarelui este un documentar despre Cluș, mai cu seam despre desacralizarea unui dans strvechi. Urmrit în circumstanțele istoriei actuale, într-o manier neonaturalist, clușul devine pe parcursul filmului o secvenț„ de antropologie modern, ilustrativ pentru relația omului contemporan cu trecutul, cu moștenirea sa etnic.

În timpul echinoctiului de primavar, Cavalerul Trac murea și renaștea. El a fost reprezentat sub dou forme rivale: Zeul Cabalin care se încarna în om și Omul care se deghiza în cal. Acesta, numit clușar, alunga spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual care dramatizeaz opoziția dintre Soare și Lun, Bine și Ru, Cunoscut și Necunoscut. Clușul se mai practic înc și astzi în ziua de Rusalii. Din 2008, Clușul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

 Corneliu Gheorghiț„ este profesor la Universitatea Toulouse (Facultatea de film) și autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar și de documentare, difuzate în mod curent pe posturile de televiziune franceze și rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron, Fanfaron).

Rezervrile se pot face la numrul de 0350.427.500, iar biletele se pot procura de la Cinema „Geo Saizescu.”

Curierul de R‚mnic
Abonamente
Publicitate
Contact

InformaĢii
Ramnic Tube
Sitemap
Arhiv„
Newsletter
AnunĢuri
Curs valutar
DicĢionar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
R‚mnicu V‚lcea
Panoram„
B4U R‚mnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design ļi programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiĢii :: Contact
free counter with statistics